Georgi Stankov

петък, 25 март 2011 г.

Участниците в курса

от: Georgi Stankov

Броят на участниците

Групата ни в курса Developing Intercultural Training Skills беше от 6 души. Обикновено това е минимумът, с който работим, сподели мистър Пилбийм, а аз си казвам наум, че за мен така е по-добре. От собствената си практика знам, че когато групата е прекалено голяма (15-20 души) остава малко време за дискусии и има хора, които не могат да се включат на пълни обороти.

От ляво на дясно: Джъстин, Кейт, Парам, Карин, Георги, Анна, Ейдриън
Кой кой е?

Justin Bangowa е холандец, с баща индонезиец и майка холандка. Джъстин е роден в Ниската земя, говори майчиния си език (но не и бащиния си) и никога не е бил в Индонезия. На сто процента е продукт на холандската култура и самият той се идентифицира като холандец. Учи intercultural communication в родината си, а в Бат е попаднал благодарение на Асистентските стажове на Грюндвиг.

Kate Byron е от Бристол, Великобританния, където е учила international development. Кейт от близо три години живее и работи в Дъблин за ирландска НПО, която изпраща доброволци на хуманитарни мисии в Африка. Кейт искаше да научи повече как да подготвя доброволците за срещата с различни култури, за да предотврати културния шок.

Paramsothy Thamotharampillai - Gobel (накратко Парам) е роден в Малайзия, в семейството на емигранти от Южна Индия. Учил е в Лондон, после е работил в няколко държави. От 16 години е в Германия, където работи за Мерцедес Бенц. Дойде на курса поради две причини: първо, искаше да разбере как по-успешно да общува с хората от местните представителства на компанията в Източна Европа и второ, искаше в бъдеще да започне собствен бизнес с междукултурни тренинги в Германия.

Karin Navermyr е от Швеция. Учила е староисландски език в университета, но ме омагьоса с това, че прекрасно говори руски език, който е учила като втори чужд език. Карин работи в една структура на местното министерство на образованието, където преподава шведски език на емигранти, които идват да живеят за постоянно в Швеция. Те са разнообразни по културен произход и затова на Карин й е нужно да адаптира материала и собствения си подход към спецификите на различните ученици. Финансирана е по програма "Грюндвиг" на ЕС.

Georgi Stankov, това съм аз, пробационен инспектор от България. Работя с осъдени на пробация, като се стремя да им осигуря адекватни дейности. Клиентите ми са с различна етническа и религиозна принадлежност и имат различни традиции и модели на поведение. На курса съм, за да започна да разбирам по-добре скритите мотиви на поведението им, да намеря успешни начини да общувам с тях и да им предлагам дейности, съобразени с техните особености. Финансиран съм по "Грюндвиг."

Anna Tarnowska - Waszak е университетски преподавател от Полша. Анна преподава полски език на чуждестранни студенти в Католическия университет в Люблин. Казва, че има желание да получи две неща  от курса: 1) повече теоретична информация на тема междукултурни различия, 2) да изпробва как теорията работи на практика. Като Карин и мен, Анна също е получила финансиране по програма "Грюндвиг."

Adrian Pilbeam е основател и главен обучител на LTS training and consulting. Завършил е английска литература в Оксфорд и години наред е работил като учител по английски език в европейски фирми и частни училища. През 1980г. създал фирмата и постепенно заел примамлива ниша от пазара на курсове за чужденци - обучение на хора от бизнеса. От 7 години развива междукултурните обучения, които се радват на голям успех. Настоящият курс е 34-ти поред! Преди 20 години Ейдриън решил да премести бизнеса си от Лондон в Бат. Тук е по-евтино, по-спокойно е, красиво е, усмихва се той. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар