Georgi Stankov

вторник, 1 февруари 2011 г.

Първото измерение: ниска срещу висока властова дистанция

от: Georgi Stankov

Крал Артур и рицарите на Кръглата маса - една от най-прекрасните легенди на човечеството. Историята е позната на почти всеки. Нека обаче я разгледаме от друг ъгъл. На кръглата маса всички са равни. За да покаже, че за него всичките му рицари са равни и имат равно право да говорят, Артур сложил в двореца си кръглата маса. На нея нямало привилегировани. 


Крал Артур и рицарите на Кръглата маса
Как реагираме на неравенството в една общност / организация / институция, без значение дали сме шефове или подчинени? Има ли разлика в реакциите и поведението на шведа, българина и японеца?

Има. И това е дало основание на Хофстеде да оформи първото измерение на културата: ниска и висока властова дистанция. Какво значат те? 

Висока властова дистанция има, когато подчинените се страхуват да противоречат на ръководителя си. В култури с висока властова дистанция е прието, че ръководителят сам може да взема решения,  а тези, които са по-долу в йерархията, са длъжни да ги изпълняват. Въобще тук думата йерархия има голямо значение. Властимащият и властнямащият възприемат неравенството като екзистенциален феномен. Неравенството е социалната стълбица или във фирментата структура е неравенство въобще между личностите. Типична култура: Япония.

Ниска властова дистанция има, когато подчинените не се страхуват да възразяват на ръководителя си. В такива култури се предпочита консултативен стил на общуване и вземане на решения - лидерът търси мнението на хората, преди да вземе решение. Ръководителите и подчинените си дават сметка, че различните им позиции са само социални роли, но отвъд тях те са екзистенциално равни. Типична култура: Швеция.

--------------------
Хеерт Хофстеде говори за властовата дистанция като културна дименсия:

Няма коментари:

Публикуване на коментар